Kwekerij van halfstammen

Malus ‘Red Sentinel’

De sierappel Malus ‘Red Sentinel’ is een kleine boom en bloeit roze wat later wit wordt. Het blad van de Malus ‘Red Sentinel’ is groen, maar verandert in de herfst naar goudgeel. De boom draagt tot december rode vruchten.

Het geslacht Malus kan grofweg ingedeeld worden in twee typen appels: de sierappels en consumptieappels. De sierappels worden gekweekt vanwege hun mooie kleur.

Sierappels zijn grote heesters of kleine bomen. In het voorjaar bloeien ze prachtig. In de herfst dragen ze kleine, gekleurde appeltjes. Deze vruchten zijn niet geschikt voor consumptie. Per ras kan het boompje gevoelig of minder gevoelig zijn voor schurft.

Malus Evereste

Kleine boom met een aanvankelijk piramidale kroon die later breder wordt. De takstand is spreidend, later iets doorbuigend. De stam en twijgen zijn kaal en donkerbruin. Het iets gelobde en donkergroene blad blijft in de herfst lang aan en verkleurt dan naar geeloranje. De bijna 6 cm grote bloemen staan in bundels van 4 tot 8 bijeen. In knop is de kleur donker paarsroze, eenmaal geopend zijn ze helderwit.

‘Evereste’ is bruikbaar in tuinen, parken en plantsoenen, als straatboom enkel in plantstroken toepasbaar. Groeit het best op een voedselrijke, niet te droge grond. Vrij van meeldauw en schurft.

Het kan mooi zijn een solitaire heester tot meer-stammige boom uit te laten groeien.

Viburnum opulus Compactum

Viburnum opulus Compactum, de Gelderse roos, behoort tot het plantengeslacht Viburnum dat wel sneeuwbal wordt genoemd. Het bestaat uit ongeveer 150 soorten heesters en kleine bomen die allemaal een hoge sierwaarde hebben. Er zitten zowel bladverliezende als groenblijvende soorten bij. Ze bloeien meestal wit met grote aantallen bloempjes in schermen die vaak een halve bolvorm aannemen. Vandaar de naam sneeuwbal.

De Viburnum opulus Compactum kan vrij snel veel plaats innemen. De Gelderse roos is een prachtige heester die in alle seizoenen interessant is en onderdak en voedsel biedt voor vogels. In het voorjaar verschijnen de diepgroene bladeren die drie- en vijflobbig gevormd zijn zoals bij de esdoorn. De Gelderse roos krijgt mooie roomwitte bloemen in mei-juni. In het najaar krijgen de meeste varianten vuurrode bessen en verkleuren de bladeren soms tot bordeauxrood. Gedurende de winter verschrompelen de vruchten als ze nog niet opgegeten zijn door vogels. De Gelderse roos is in Nederland een inheemse heester en kan in de natuur worden aangetroffen in vochtige gebieden.